Η πιο μεγάλη νίκη
Όλα για την πατρίδα
Όλα για την πατρίδα
Σαν πήρε τον δρόμο του γυρισμού έπειτα από ώρα, ακούει κάποιον χτυπημένο να βογκάει. Πλησιάζει και βλέπει πως είναι Τούρκος. Τον συμπονά που τον βλέπει να υποφέρει. Ο Τουρκοφάγος σηκώνει στην πλάτη του τον λαβωμένο εχθρό κι ανεβαίνει στο ταμπούρι του. Τα παλικάρια του σαν τον βλέπουν αρχίζουν και φωνάζουν του καπετάνιου τους. Χειροκροτούν, σφυρίζουν, πανηγυρίζουν… Τα χάνει ο λαβωμένος στο άκουσμα «Νικηταράς» και ξέψυχα τον ρωτά: «Αλήθεια! Η αφεντιά σου είσαι ο ξακουστός Νικηταράς;». Δεν περνούν πολλές στιγμές και ο ήρωας αναταράχτηκε. Νιώθει στον τράχηλό του ένα μαχαίρι. «Ωρέ σκυλί. Εγώ σου σώζω τη ζωή κι εσύ κοιτάς να με σκοτώσεις με μπαμπεσιά;». «Μα τον Αλλάχ αφέντη μου... Δε σου ‘καμα κακό. Να! Δες! Από τις τρίχες του κεφαλιού σου έκοψα να κάμω φυλαχτό, από εσένα τον ξακουστό πονόψυχο.»
Μάρτυρας 11 χρονών
Μάρτυρας 11 χρονών
Ανυπομονεί και εκείνος να φανεί χρήσιμος για την Πατρίδα. Από την άλλη φοβάται που είναι μικρός και άμαθος ακόμη. Γι' αυτό προσπαθεί να τρέχει στο ερειπωμένο εκκλησάκι έξω από το χωριό. Κάνει αυτό που τους δίδασκε η μάνα. Γονατίζει συγκινημένος πάνω στα συντρίμμια. Μιλά στην Παναγιά, στον γλυκό Χριστό που ακούει κάθε πόνο: «Χριστέ μου, ο Ιούδας Σε πρόδωσε, ο Πέτρος Σ’ αρνήθηκε. Οι άλλοι μαθητές Σ’ εγκατέλειψαν για να σωθούν. Εμείς εδώ με τους Τούρκους… θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την πίστη μας; Κι εγώ... Κι αν λυγίσω, αν Σε προδώσω… Μόνο Εσύ μπορείς να με δυναμώσεις να αντέξω. Σε αγαπάω, Χριστούλη μου».
Γνώριζες ότι η μεγαλύτερη μάχη που έγινε κατά τα χρόνια της επανάστασης ήταν η μάχη στα Δερβενάκια;
Τόσο από άποψη πλήθους όσο και από σπουδαιότητα. Συμμετείχαν ο Δράμαλης με 30.000 άνδρες (24.000 στρατιώτες) και οι Έλληνες με αρχηγό τον Κολοκοτρώνη με 3.100 άνδρες. Οι Τούρκοι είχαν 2.500-3.000 απώλειες και οι Έλληνες ελάχιστες. Από άποψη σπουδαιότητας ήταν σημαντική γιατί εκείνη την περίοδο έσβηνε η επανάσταση και η νίκη αυτή έδωσε μεγάλη ώθηση και ελπίδα στους Έλληνες αναπτερώνοντας το ηθικό τους. Διακρίθηκαν εκτός του Γέρου, ο Παπαφλέσσας, ο Νικηταράς, ο Πλαπούτας και ο Δημήτριος Υψηλάντης.
Στα Τρίκορφα, μες στην κορφή,
Κολοκοτρώνης πολεμεί,
μες στα Τρίκορφα, στη ράχη,
πάει το αίμα σαν αυλάκι.
Κολοκοτρώνης φώναξε
κι όλος ο κόσμος τρόμαξε.
Του Νικηταρά φωνάζει
και τους Τούρκους όλους σκιάζει.
«Πού 'σαι, μωρέ Νικηταρά,
που 'χουν τα πόδια σου φτερά;
Μες στους κάμπους που κοιμάσαι
και τους Τούρκους δε φοβάσαι;».
Στα Τρίκορφα, μες στην κορφή,
Κολοκοτρώνης πολεμεί.
Αυτό το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι αναφέρεται στη μάχη στα Τρίκορφα στις 24 Ιουνίου 1825. Μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς από τον αιγυπτιακό στρατό του Ιμπραήμ στα μέσα του 1825, οι Έλληνες επιχείρησαν να αποκλείσουν εκεί τους Αιγυπτίους. Έτσι, έπρεπε να καταλάβουν ένα ύψωμα που βρισκόταν κοντά στην Τριπολίτσα, τα Τρίκορφα. Στην κατάληψη των Τρικόρφων πήραν μέρος πολλοί και γενναίοι οπλαρχηγοί όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, ο Πλαπούτας, αλλά και πολλοί πρόκριτοι όπως ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Νοταράς κ.ά.
Όταν ο Κολοκοτρώνης πήρε είδηση ότι νέα εχθρική δύναμη ετοιμαζόταν να βγει από τα μεσσηνιακά φρούρια με προορισμό την Τριπολιτσά, πρότεινε να επιτεθούν και να χτυπήσουν τον Ιμπραήμ, πριν αυτός ενισχυθεί με νέες δυνάμεις. Έτσι, τη νύχτα της 23ης Ιουνίου 1825, τα ελληνικά σώματα κινήθηκαν ώστε να πιάσουν τις κατάλληλες θέσεις γύρω από την Τριπολιτσά. Ο Ιμπραήμ, από τα πολλά φώτα που έβλεπε τη νύχτα, υποψιάστηκε τις κινήσεις των επαναστατών και έστειλε ένα τάγμα να καταλάβει τα οχυρώματα των Τρικόρφων. Τότε ακολούθησε φονική μάχη όπου οι Τούρκοι είχαν μεγάλες απώλειες. Την επόμενη μέρα ο Ιμπραήμ έστειλε όλο του τον στρατό και με το πυροβολικό του βομβάρδισε τις θέσεις των Ελλήνων, οι οποίοι αντιστάθηκαν ηρωικά περιμένοντας ενισχύσεις. Ο Ιμπραήμ, αντιλαμβανόμενος ότι θα ήταν αδύνατο να κυριεύσει τα οχυρώματα, πήρε το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του και βγήκε πίσω από τα Τρίκορφα, όπου δέχτηκε από κοινού τα πυρά και των Τρικόρφων και των Καλαβρυτινών που βρίσκονταν στα άλλα υψώματα. Η μάχη ήταν σφοδρή αλλά η δύναμη του εχθρού υπερτερούσε. Τελικά τα σώματα των Ελλήνων κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των Τούρκων και να σωθούν αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες. Από τους Έλληνες εκείνη τη μέρα έπεσαν 200 παλικάρια.
Στα Τρίκορφα, μες στην κορφή,
Κολοκοτρώνης πολεμεί,
μες στα Τρίκορφα, στη ράχη,
πάει το αίμα σαν αυλάκι.
Κολοκοτρώνης φώναξε
κι όλος ο κόσμος τρόμαξε.
Του Νικηταρά φωνάζει
και τους Τούρκους όλους σκιάζει.
«Πού 'σαι, μωρέ Νικηταρά,
που 'χουν τα πόδια σου φτερά;
Μες στους κάμπους που κοιμάσαι
και τους Τούρκους δε φοβάσαι;».
Στα Τρίκορφα, μες στην κορφή,
Κολοκοτρώνης πολεμεί.
Σκοπός ιστοσελίδας
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η ιστοσελίδα epanastasi1821.online έχει σκοπό να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία της πατρίδας μας και να εμπνευστούν από αυτή. Έχει μονάχα επιμορφωτικό χαρακτήρα και δεν έχει ούτε κερδοσκοπικό ούτε διαφημιστικό σκοπό.
Πνευματικά δικαιώματα
Για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας χρησιμοποιήθηκαν εικόνες από διάφορες διαθέσιμες πηγές.
Διατηρούμε την αποκλειστικότητα μόνο των απολύτως δικών μας δημιουργημάτων (κείμενα-εκτέλεση τραγουδιών-δομή).